19 jun 2025

Samen met DOKNoord en de regionale ziekenhuizen is gewerkt aan het ontwikkelen van regionale afspraken voor het gezamenlijke zorgpad inhalatie-instructie. Het doel van dit project is het verbeteren van de inhalatie-instructie en het bevorderen van het juiste gebruik van inhalatiemiddelen bij patiënten. Ook is ingezet op het verspreiden van kennis rondom het voorschrijven van het juiste device en het Groninger Longformularium door de ontwikkeling van een FTO-presentatie.

Wat het project heeft opgeleverd

  • Een visuele weergave van de route van inhalatie-instructie en de rol van de huisartsenpraktijk, de apotheek en het ziekenhuis.
  • QR-code met informatie voor patiënten.
  • IMIS-trainingen voor medewerkers in de huisartsenpraktijk en de apotheek. Meer informatie over deze trainingen is te vinden op de website van Elann.
  • Voor apothekersassistenten wordt jaarlijks een algemene nascholing georganiseerd over astma en COPD. Hierin wordt onder andere ingegaan op ziektebeeld, diagnose, medicatie en therapietrouw. De volgende nascholing vindt in het voorjaar van 2026 plaats.
  • Kant-en-klare FTO-presentatie over nieuw zorgpad en longformularium, inclusief instructie, is aan te vragen via secretariaat@acgroningen.nl.

Scholing inhalatie-instructie is belangrijk

Het is van groot belang dat zorgverleners de inhalatie-instructie op een uniforme manier geven aan patiënten om essentiële fouten bij inhalatie te voorkomen. Om dit te realiseren, bieden we scholing aan via Stichting IMIS.

We verwachten dat er dagelijks minimaal één geschoolde IMIS-medewerker aanwezig is in de apotheek. Dit is essentieel voor het goed uitvoeren van de inhalatie-instructie en het verbeteren van de patiëntenzorg. Hoe meer medewerkers getraind zijn, hoe beter.

Binnen drie jaar verwachten we dat iedereen goed geschoold is en in de juiste trainingscyclus zit. Zo zorgen we ervoor dat de inhalatie-instructie consistent en effectief wordt toegepast.

Andere projecten

Project Polyfarmacie: Medicatiebeoordeling

Project Polyfarmacie: Medicatiebeoordeling

De projectgroep Polyfarmacie bestaat uit apothekers van de Apothekers Coöperatief Groningen en huisartsen van de Groninger Huisartsen Coöperatie. Gezamenlijk is een stappenplan opgezet om tot een uniforme werkwijze van medicatiebeoordeling te komen. Binnen het project...

Regiotafel antistolling

Regiotafel antistolling

Om goede en praktische invulling te geven aan controle van patiënten met antistollingsmedicatie is de wens uitgesproken om hier een gezamenlijke oplossing voor te vinden met huisartsen, medisch specialisten en apothekers. Dit opdat elke patiënt gegarandeerd is van de...

Project Palliatieve kit

Project Palliatieve kit

Bij palliatieve cliënten in de terminale fase kan een plotselinge verslechtering en toename van symptoomlast optreden. Het regelen van medicatie en hulpmiddelen om hier iets aan te doen kost vaak onnodige tijd en energie en vertraagt de zorgverlening aan de patiënt....