27 mei 2022

De projectgroep Polyfarmacie bestaat uit apothekers van de Apothekers Coöperatief Groningen en huisartsen van de Groninger Huisartsen Coöperatie. Gezamenlijk is een stappenplan opgezet om tot een uniforme werkwijze van medicatiebeoordeling te komen.

Binnen het project krijgen patiënten vanaf een bepaalde leeftijd met meerdere verschillende medicijnen een medicatiebeoordeling. Patiënten bij wie een periodieke medicatiebeoordeling gewenst is worden door de huisarts aangedragen bij de apotheek. De apotheker doet vervolgens een farmacotherapeutische anamnese en analyse, informeert de huisarts over zijn/haar bevindingen en geeft op basis daarvan een advies op maat. De huisarts informeert de patiënt en zal afhankelijk van het advies de medicatie aanpassen.

Het Stappenplan Medicatiebeoordeling geeft ook ruimte om andere kwetsbare patiënten te kunnen beoordelen. De apotheker bij de anamnese voor alle patiënten steeds gebruik van de standaard ACG Anamnese formulier polyfarmacie.

Het project is opgezet om de zorg rondom kwetsbare patiënten en patiënten met veel medicijnen te verbeteren, zodat patiënten de optimale behandeling krijgen. In voorkomende situaties zal de medicatiebeoordeling leiden tot een aanpassing van het medicijnpallet van de patiënt (minder, anders, meer).

Emina Rakic (apotheker) is projectleider van het polyfarmacie project.

Andere projecten

Regiotafel antistolling

Regiotafel antistolling

Om goede en praktische invulling te geven aan controle van patiënten met antistollingsmedicatie is de wens uitgesproken om hier een gezamenlijke oplossing voor te vinden met huisartsen, medisch specialisten en apothekers. Dit opdat elke patiënt gegarandeerd is van de...

Inhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie

Het doel van dit project is om afspraken te maken over welke partij wat en wanneer doet rondom inhalatiemedicatie. Hierover vindt overleg plaats met onder andere specialisten en huisartsen.

Project Palliatieve kit

Project Palliatieve kit

Bij palliatieve cliënten in de terminale fase kan een plotselinge verslechtering en toename van symptoomlast optreden. Het regelen van medicatie en hulpmiddelen om hier iets aan te doen kost vaak onnodige tijd en energie en vertraagt de zorgverlening aan de patiënt....